Grily vyžadují péči! Aneb jak se o ně starat

Grilování je oblíbenou činností, které si užíváme nejen v létě. Existují totiž různé typy grilů, z nichž některé jsou vhodné i pro vnitřní použití. Nicméně grilování máme spíše spojené s venkovním posezením – nejlépe s rodinou či přáteli. Každé grilování je zábavné, ale následné čištění grilu už není činností, do které by se nám chtělo. A každý typ grilu vyžaduje trochu jiný postup. 

Čištění mřížky grilů

Mřížka grilu je to, co musí být vyčištěno po každém grilování. Zohledněte přitom také to, jaký typ grilu máte. Elektrické nebo plynové grily vám mohou značně usnadnit grilování: připečené zbytky jídla nechte na mřížce a gril zapněte na nejvyšší teplotu. Zbytky pak shoří a ty co zůstanou, půjdou snadno odstranit kartáčem. U grilů na dřevěné uhlí nebo brikety se vyplatí nenechat mřížku zcela vychladnout, ale vyčistit ji pěkně zatepla.

Grily s poklopem

Na co se obvykle zapomíná, je vyčištění samotného poklopu u grilů, které ho mají. Zevnitř použijte kartáč: ocelový pouze na litinu a nerez, pro smaltové povrchy se hodí mosazný kartáč. Zvenku stačí poklop otřít vlhkým hadříkem. 

Mytí grilů na brikety či dřevěné uhlí

Čištění těchto druhů grilů je obvykle nejtěžší. Musíte vysypat zbytky uhlí či briket a popelník řádně vyčistit. Zaměřit byste se měli na všechna místa, která byla zakouřena. Jednou za čas se zaměřte na celkové umytí grilu – tedy i zvenku. 

Čištění elektrických grilů

Stačí jednoduše omýt přístroj. Je to velmi snadné.

Čištění plynových grilů

Čištění plynových grilů může být velice náročné, pokud je jeho vnitřní konstrukce složená ze spousty menších částí, zahnutých trubic a míst, kam se mohla mastnota z jídla dostat. Kotlové grily s kuželovým krytem jsou považovány za nejsnadnější na údržbu. Hořáky stačí omýt před a po sezóně (pokud tedy nedošlo k jejich ucpání).

Mohlo by se vám líbit...