Jeden z nejzdravějších darů podzimu. Používáte ho?

Co to je? Zkusíme vám napovědět. Je to keř dorůstající do výšky až 3 metrů. Keř nalezneme na slunných stráních, mezích a okrajích lesů. Kvete v červnu až červenci. Květy mají růžovou až bílou barvu. Jeho plody se pak dostaví začátkem září. Už víte, o co jde? Ano je to šípek obecný!

Samotné šípky pak mají červenou barvu a tvar vajíčka. Jsou velice zdraví prospěšné a to hlavně v období podzimu, kdy se chřipka nevyhne snad nikomu. Šípek má vysokou hodnotu vitamínu C a A. Také obsahuje vitamín K, B1 a B2.

Kdy sbírat a jak sušit?

Šípek sbíráme v období od září do října za slunečného počasí. V tento okamžik je obsah vitamínu C největší. Šípky sbíráme tvrdé, barvy by měla být červeno-oranžové a trháme stopek. Šípky sušíme umělým teplem a to do 60 stupňů. Skladovatelné jsou po dobu jednoho roku.

K čemu je dobrý?

Jak jsme již zmínili, šípek obsahuje vitamín C. Ten, působí proti krvácení dásní, je skvělý na posílení imunity, je účinný při zánětech horních cest dýchacích, při zánětu močového měchýře, je báječný při léčbě chřipky či nachlazení. A mnoho dalšího.

Co z něj připravit?

Z šípků lze připravit výborný čas, prášek nebo také marmeládu. Příprava čaje je velice jednoduchá a zvládne ji každý a v chladném počasí skvěle zahřeje a dodá vitamíny. Jak na něj? Do půl litru studené vody necháme vyluhovat na jednu až dvě hodiny cca 10g rozdrcených šípků. Pak přivedeme tuto vodu i s šípky k varu a necháme luhovat dalších asi 15 minut.  Poté odvar scedíme a vypijeme.

Mohlo by se vám líbit...