Jak se liší červené a bílé víno a které je zdravější

Nalít si deci červeného nebo bílého vína, které se bude popíjet u oblíbeného televizního seriálu – to je zvyk mnohých z nás. V současné době stále více lidí tomuto zvyku propadá, jen málokdo však ví, jestli víno prospívá lidskému zdraví nebo jestli tento zvyk spíše škodí. Nejdříve je třeba si prozradit, jestli patříte do skupiny lidí, jež milují červené víno, nebo jestli jste zastáncem lidí, kteří jsou milovníkem spíše vína bílého. A nyní si lze položit otázku, jaké víno je zdravější nebo jak se jednotlivá vína liší.  

Jak se liší červené a bílé víno 

Každého člověka napadne, že se červené a bílé víno liší svou barvou. To je samozřejmě pravda. Jenže kromě toho se červené a bílé víno liší tím, jak se vyrábí. Bílé hrozny se nechávají pár hodin macerovat, ze slupek se tím pádem vytáhnou aromatické látky. Při výrobě červeného vína se nechávají napřed semínka a slupky fermentovat, poté se lisují.  

Rozdíl je také samozřejmě v chuti. Červená vína se pyšní komplexnější chutí, bývají ale obvykle těžší a ve většině případů se jedná o suchá vína. U bílých vín se setkáte nejen se suchými víny, ale také s polosuchými nebo polosladkými či sladkými odrůdami. Bílá vína jsou jemnější svou chutí a taky jsou lehčí.  

Jak víno prospívá zdraví 

Nabízí se otázka, co víno a zdraví? U červeného vína bychom se měli pozastavit nad hrdinou zvaným resveratrol, což je polyfenol, který se nachází ve slupce červených hroznů. Má antioxidační účinky, také je antibakteriální. Takzvané polyfenoly také snižují výskyt kardiovaskulárních onemocnění, také snižují výskyt rakoviny nebo výskyt onemocnění prostaty.  

Pokud bychom se měli pozastavit nad bílým vínem, řekli bychom, že látky obsažené v bílém víně mají taktéž velice silné antioxidační účinky. Jsou účinné hlavně při ochraně lidského organismu, chrání ho před nádorovými onemocněními nebo před poškozením DNA. 

Mohlo by se vám líbit...