Jak na pravou italskou kuchyni
Jakou kuchyni milujete? Jaká kuchyně je vaše oblíbená? Zatímco někteří milují pravou českou kuchyni, které vévodí bezesporu vepřo, knedlo, zelo, jiní milují trochu jiné typy kuchyní. Někteří mají v oblibě japonskou gastronomii, jíž dominuje sushi, jiní jsou milovníky pravé italské kuchyně, kterou bezesporu miluje každý člověk. Vždyť italské kuchyni dominují těstoviny, pizza a podobné pokrmy, které jsou i mezi Čechy řádně oblíbené. Pokud tedy patříte k milovníkům italské kuchyně, poradíme vám, jak si ji uvařit doma tak, abyste měli pocit, že jste v Itálii.
Každá kuchyně má svá tajemství a každý člověk je chce rozlousknout, aby si i doma uvařil pokrmy jako od pravého kuchaře dané země. Jestliže jste milovníkem italské gastronomie, naučit se musíte jen několik málo věcí.
Jak správně uvařit těstoviny
Nedílnou součástí italské gastronomie jsou bezesporu těstoviny, které by měly být takzvaně al dente. Zeptali jsme se proto italských kuchařů, jak správně těstoviny uvařit. Podle italských šéfkuchařů je velice důležité těstoviny nepřevařit, čehož ostatně dosáhnete jenom tak, že je budete průběžně ochutnávat. Těstoviny al dente znamenají v překladu těstoviny na skus.
Těstoviny se zároveň nesmí lepit, proto do vody, v níž se budou těstoviny vařit, přidávejte dostatek soli (obecně platí, že na litr vody spadá jedna čajová lžička soli). Nebojte se pak k uvařeným těstovinám přidat kapku olivového oleje nebo trochu másla, abyste lepení předcházeli.
Žádná průmyslově vyráběná dochucovadla
Do italských pokrmů nepatří žádná průmyslově vyráběná dochucovadla. Italští šéfkuchaři používají jen a pouze čerstvé bylinky. Pokud nemají čerstvé bylinky, raději sáhnou po těch sušených, ale po průmyslově vyráběných dochucovadlech rozhodně nesáhnout. Bazalku zásadně trhají, aby se uvolnilo aroma, rozmarýn a šalvěj se stříhá.
Sýr patří k italské kuchyni
K italské kuchyni patří bezesporu taky sýr, který se přidává takřka do všech italských pokrmů. Zatímco do jednotlivých pokrmů se přidává pokaždé jiný sýr, ke strouhání se používání jen a pouze parmezán.